We gaan op zoek naar grote baarzen met die mooie stekels en donkere strepen. Waar zwemt onze grote baars? Welk soort aas kunnen we het beste gebruiken? Welke soort hengel gaan we gebruiken? Wat is de beste periode? We gaan deze vier belangrijke vragen beantwoorden en onze ervaringen delen.

Wie kent de baars niet?

Nou mijn zoon kende de baars niet maar heeft er inmiddels al een paar gevangen en vastgehouden.Waarschijnlijk denkt iedereen gelijk aan de stekels en de mooie donkere strepen op z’n rug. Terecht, wat een fascinerende vis is de baars.

Je ziet ze meestal niet zwemmen maar zodra het aas of prooi in duurt komt van een baars dan laten ze zich graag zien. Een duidelijk voorbeeld en eigenschap van een roofvis. Ze jagen over het algemeen in groepen zodat ze grote kans maken op het consumeren van de prooi. Dat maakt het voor een visser (en kinderen) makkelijker om ze te vangen.

Naast het goed kunnen jagen zijn ze ook erg mooi om te zien.

Baars is ook een prooi

De baars is niet alleen een jager maar ook een prooi. Ondanks zijn stekels op z’n rug is de baars een prooi voor een snoek. Een snoek wordt over het algemeen groter en door de kleine lengte van de baars is het een goede prooi. In mijn blog vissen op de Leistert schreef ik over de vijver vol roofvis waar de ook baarsjes een prooi zijn van de snoek die aan het jagen was.

Zie overigens de Wikipedia pagina voor meer informatie over de baars.

De schuilplaatsen van baarzen

Baarzen zoeken graag beschutting op zodat ze in de schaduw kunnen jagen maar ook veilig zijn voor bijvoorbeeld grote snoeken. Eenmaal goed beschut kan de jacht beginnen op kleine vissen die niks vermoedend passeren.

Stadskanalen, afwateringen met een harde ondergrond, houten palen van bruggen en stenen wanden. Al met al zijn baarzen gek op obstakels. Zodra je zeker weet dat er baarzen zitten dan zullen er ook grote baarzen rondzwemmen.

Beste aas voor grote baarzen

Tijdens het vissen op baars is het belangrijk om verschillende soorten aas te combineren. Laten we beginnen met wormen. De meeste sportvissers slaan wormen over omdat de kans op grote baars klein is. Waarom gebruiken wij het wel?

Kleine baarzen laten zich erg makkelijk verleiden door wormen. Hierdoor kunnen we vrij snel bepalen of er baars aanwezig op de stekken waar we willen vissen. Voor Sep zijn spanningsboog ook erg goed zodat we in ieder geval baars vangen. Ook al zijn het kleine baarzen.

Inmiddels een aantal kleine baarzen gevangen? Dan wordt het tijd voor wat groter geweld: kunstaas. Spinners, pluggen, shads, swimbaits etc… Sep wilt graag een baars van één meter vangen 🙂 dus laten we niet te kleine kunstaas gebruiken.

Vaste hengel of een spinhengel

Gaan we een vaste hengel gebruiken of gaan we voor de spinhengel? Sep is gek op zijn nieuwe spinhengel dus als het aan hem ligt gaan we enkel de spinhengel gebruiken. Ik werp dan voor hem in en mag hij het kunstaas naar binnen halen. Zijn eerste baars met zijn werphengel was echt een fantastische ervaring.

De vaste hengel gaat ook mee. Met de vaste hengel is het makkelijker om met wormen op kleine baarzen te vissen. Kleine baarzen verklappen veel sneller de beste schuilplekken van de baarzen en daardoor ook die van papa en mama baars.

Winter is bijna een garantie

De beste periode lijkt toch wel de koude winter voor roofvissen. Kleine vissen komen graag samen, gaan op zoek naar beschutting en zwemmen naar de bodem. Een ideale situatie voor de baarzen en met name grote baarzen.

Hoe kan een kind de baars het beste vasthouden?

Na het vangen van de baars wilde Sep natuurlijk op de foto om z’n exemplaar te laten zien. Hij pakt met zijn wijsvinger en duim de onderkant van z’n mond vast. Met de andere hand ondersteund hij de buik van de baars. Hier een mooie foto van een eigen gevangen (middelgrote) baars.

Het vasthouden van de baars is eenvoudig zonder geprikt te worden door zijn stekels op de rug.
Baars

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *